Pjevačko društvo Drenova

Zborsko pjevanje u SFRJ

Desetak sljedećih godina nije bilo organiziranog muzičkog djelovanja na Drenovi, sve do 26. srpnja 1975. kada je osnovano Pjevačko društvo Drenova.

Na prijedlog Ljubomira Mulca, glazbenog voditelja u KUD-u Zametski koren, zbor su osnovali: Ivan Kuljanić, Mario Mihić, Livio Benčan, Radoslav Franković, Fulvio Štefan i Miljenko Štefan, ujedno i prvi predsjednik zbora. Prva tajnica bila je Sava Štefan.

Osnivači zbora s voditeljem Ljubomirom Mulcem (usredini)

Mješoviti pjevački zbor uspješno je radio pod vodstvom Ljubomira Mulca i imao niz uspješnih nastupa u Rijeci i okolici pa i u inozemstvu.

Pjevačko društvo Drenova

Društvo je surađivalo s KUD-om Zametski koren, često imalo zajedničke nastupe, a od 1978. godine dva zbora se udružuju i nastupaju pod zajedničkim imenom Zametski koren – Drenova.

U Pašcu je 1983. godine osnovan pjevački zbor Nada. Kako je sva tri zbora vodio Ljubo Mulac, ubrzo je i s tim zborom uspostavljena suradnja, tako da zborovi najčešće nastupaju zajedno, na istim priredbama. Kako se bliže devedesete, interes za rad zbora opada pa se sva tri zbora udružuju, održavaju zajedničke probe i nastupaju pod jednim imenom.

Takav, sjedinjeni zbor djelovao je do 1991. godine kad je, početkom Domovinskog rata, prestao djelovati.

U klapi Nokturno KUD-a Zametski koren od 1989. do 1995. pjevala su i tri Drenovčana: Alberto Mihich, Josip Španić i Christian Grailach. Klapa je dvaput nastupila i na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Ista trojica pjevala su i u  klapi Koren, od njenog osnutka 1995. do gašenja, početkom 2004. godine.

Odgovori