Osnovna škola Fran Franković

Rasadnik drenovskih talenata – tu sve počinje!

Pjevački zbor

U našoj školi djeluje pjevački zbor koji čine učenici 3., 4. i 5. razreda te, ovisno o interesima, i učenici viših razreda. Učenici razvijaju pozitivan stav prema različitim glazbenim smjerovima, ali i prijateljske odnose unutar zbora. Uče se toleranciji, međusobnom uvažavanju i poštovanju. Tijekom godine učenici se također upoznaju s pojmom partitura i dionica, s notnim pismom te usvajaju osnove vokalne tehnike s ciljem razvijanja intonacije i ovladavanja vještinom višeglasnog pjevanja. Učenici se osposobljavaju za nastupanje i prezentiranje u okviru škole i izvan nje. Pjevački zbor nastupa na svim priredbama škole (Prijam prvaša, Dan škole, Dani kruha, sv. Nikola, Božićni koncerti, Valentinovo, Svečana podjela svjedodžbi učenicima osmih razreda…) i izvan škole ( Županijski susret zborova Glazbene dječje čarolije, Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu, Proljeće u Ronjgima…) .

S jednog od brojnih nastupa

Od 2006. godine pjevački zbor vodi učiteljica Anita Stupac Butorac.

Ovisno o sastavu i uzrastu zbora, pjevači su se do sada natjecali u A kategoriji jednoglasnog i dvoglasnog pjevanja te B kategoriji troglasnog pjevanja. Sa svakog natjecanja zboraši su se vraćali okrunjeni srebrom ili zlatom .

2010. godine Mali pjevački zbor prvi put nastupa na 53. glazbenim svečanostima u kategoriji A uz klavirsku pratnju prof. Daniele Marinović.

Na svom prvom natjecanju s osvojenih 89,2 boda pjevači osvajaju 2. mjesto i srebrnu plaketu.

2011. Mali pjevački zbor sudjeluje na 54. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu u A kategoriji jednoglasnog i dvoglasnog pjevanja. S ukupno 91 bodom pjevački zbor osvaja 2. mjesto i zlatnu plaketu.

2013. Pjevački zbor starijeg uzrasta sudjeluje na 56. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu. Zbor se po prvi puta natječe u B kategoriji troglasnog pjevanja. Pod vodstvom Anite Stupac Butorac i uz klavirsku pratnju Laure Malovac  s 91, 20 bodova pjevački zbor osvaja zlatnu plaketu i 3. mjesto.

2016. Mali pjevači zbor škole na 59. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu, u kategoriji A, pod vodstvom dirigentice Anite Stupac Butorac, a uz klavirsku pratnju bivšeg zboraša škole Dine Prpića zbor je u konkurenciji od 15 zborova na nivou države s 90, 80 bodova osvajio zlatnu plaketu i 2. mjesto.

Pjevački zbor škole redovito sudjeluje u zborskoj radionici manifestacije Proljeće u Ronjgima. Manifestacija je to koja kroz umjetničko-stvaralačke radionice njeguje kulturnu baštinu našeg zavičaja. Godine 2016. naš je zbor, uz Aleksandra Valenčića, glazbenika, skladatelja i aranžera bio gostom Proljeća kao jedan od najuspješnijih zborova naše županije. Zbor je sudjelovao u zborskoj radionici u okviru koje su se uvježbavale skladbe Dušana Prašelja, Ivana Matetića Ronjgova i Ivana Zajca, a u popodnevnom svečanom programu zbor je za uzvanike otpjevao program s Državnog natjecanja pjevačkih zborova u Varaždinu.

2017. godine na istom natjecanju zbor osvaja srebrnu plaketu.

2007. godine naša je škola imala svoju prvu predstavnicu na Dječjem festivalu Kvarnerić (festivalu koji njeguje dječje stvaralaštvo na području naše županije). Eva Ožbolt, učenica 2. razreda, pjevala je pjesmu Sunce i oblačić koja je nastala u glazbeno-literarnoj radionici škole, uz mentorstvo učiteljica Snježane Šerić i Anite Stupac. Eva je nagrađena za najsimpatičniji nastup i za najbolji sklad teksta i glazbe.

2016. godine na 15. Kvarneriću našu je školu predstavila učenica osmog razreda Medea Market Sindik. Uz nju su nastupile i učenice Eni Perica, Laura Srdoč, Ela Trbović i Petra Tomljanović koje su svojim plesom obogatile Medein scenski nastup. Kvarnerić se odvijao tijekom dviju festivalskih večeri od kojih je prva održana u HKD-u na Sušaku (7. 10), a druga u Domu kulture u Ravnoj Gori (8. 10.).

Naša Medea osvojila je žiri, ali i velik dio publike u Rijeci od koje je u prvoj festivalskoj večeri dobila drugu nagradu. Žiri sastavljen od glazbenih stručnjaka proglasio je Medeu najboljom interpretatoricom u kategoriji djece iznad 11 godina te joj dodijelio 1. nagradu stručnog žirija. Medea se predstavila pjesmom Žukva za koju je napisala glazbu i tekst uz pomoć mentorica Anite Stupac Butorac i Marine Frlan Jugo. Proglašena je najboljom kantautoricom festivala.

Školska dječja klapa Dominus

Školska dječja klapa Dominus, kao jedina županijska dječja klapa, nastala je 2014. godine. Klapa djeluje pod vodstvom učiteljice glazbene kulture Anite Stupac Butorac. Sastav klape svake je godine drugačiji zbog odlaska osmaša u srednje škole. Klapa njeguje prvenstveno a capella pjevanje i narodnu dalmatinsku pjesmu.

U lipnju 2015. klapa je sudjelovala na susretu odraslih klapa u Ronjgima.

U travnju 2016. klapa sudjeluje na otvaranju Vjeronaučne olimpijade u kongresnoj dvorani hotela Adriatic u Opatiji.

U travnju 2016. sudjeluju na koncertu Klapa Kamelija i gosti.

Jedan od sastava klape

Od samog osnutka klapa redovito odlazi na natjecanje dječjih klapa u Zadar gdje postiže zapažene rezultate:

2014. godine – samo sudjelovanje

2015. godine – 2.mjesto

2016. godine – 2.mjesto

2017. godine – 1.mjesto

2018. godine – 4.mjesto 

Odgovori