Mješoviti pjevački zbor Drenova

Najdugovječniji drenovski sastav

Dugogodišnja želja mnogih nekadašnjih zborskih pjevača za nastavkom bogate tradicije zborskoga pjevanja na Drenovi, ostvarena je 14. travnja 2005. godine, kada je održan organizacijski sastanak zainteresiranih i osnovan Mješoviti pjevački zbor DVD Drenova kao sekcija Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Drenova, kojega je tada vodio vrijedni predsjednik Ivo Orešković.

O osnivanju drenovskog zbora govore nam Christian Grailach, Vesna Lukanović i Nedeljka Srebovt

Prvi voditelj zbora bio je maestro Vinko Badjuk i treba reći da je nakon svega tri mjeseca, pod njegovim vodstvom zbor nastupio na Danima Drenove 2005., a za Božić iste godine imao svoj prvi cjelovečernji koncert u drenovskoj crkvi Gospe Karmelske, što je postala i tradicija.

Nakon ovoga koncerta umjetničko vodstvo preuzeo je njegov sin, maestro Zoran Badjuk koji je zbor vodio do konca 2017.godine. Nakon kratke suradnje i razilaska s voditeljicom Helgom Dukarić Dangubić, sada zbor uspješno vodi maestra Nedeljka Srebovt.

Važno je reći da je koncem 2017. godine, nakon dvanaest godina uspješne suradnje, DVD Drenova otkazao financijsku potporu zboru koji ipak nastavlja radom, uzima ime Mješoviti pjevački zbor Drenova i postaje sekcija Društva štovatelja baštine Bez granica Drenova.

Prvi cjelovečernji koncert, 26. prosinca 2005.

Zahvaljući nadasve dugogodišnjem stručnom vodstvu maestra Zorana Badjuka i velikom entuzijazmu i ljubavi za pjesmom i druženjem članova, zbor Drenova na mnogobrojnim je nastupima pokazao svoje, sada već visoke, dosege u zborskom pjevanju i važi kao jedan od uspješnijih u našoj županiji. Dokazao je to kao cijenjen i rado viđen gost na najprestižnijim smotrama zborskog pjevanja kao što je Naš kanat je lip u Poreču, Kanat pul Ronjgi ili, na primjer, kao zapaženi učesnik u projektu Castrum u organizaciji Čakavske katedre za Grobinštinu.

Naš kanat je lip, Poreč, 2011. godine

U ovih petnaest godina djelovanja zbor je postao, možemo reći, drenovski brend bez čijeg učešća, u suradnji s Pododborom za kulturu Mjesnoga odbora Drenova, ne prođe ni jedna kulturna manifestacija na Drenovi. Ta suradnja rezultirala je i s dva, za Drenovu važna kulturna događanja, nazvana Drenova na Korzu, održana 2011. i 2013. godine. u dvorani i galeriji Filodrammatice u Rijeci, inicijator kojih je bio drenovski zbor. O ovom potonjem portal www.mojarijeka.hr objavio je:

U ponedjeljak 20. svibnja navečer, u dokraja ispunjenoj dvorani Filodrammatice, održana je druga po redu glazbeno-scenska manifestacija “Drenova na Korzu”.

U organizaciji Pododbora za kulturu Vijeća Mjesnoga odbora Drenova i uz potporu Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Drenova se u samom središtu grada predstavila na najljepši način – slikom, pjesmom, riječju, lutkarskom predstavom… sve uz sudjelovanje Zbora DVD Drenova, učenika Osnovne škole Fran Franković, drenovskih likovnih umjetnika i sjajnog mladog, ali već renomiranog klavirista Stipe Bilića.

Drenova na Korzu 2011. godine

Na koncertu zbora za Dane Drenove 2015. nastupila je i gošća iz Kine, sopranistica Rita Zhao Simonić.

Rita Zhao Simonić i Stipe Bilić

Zbor Drenova ima i jednu specifičnost – svoju himnu. Naslov joj je, naravno, Drenova. Tekst pjesme napisao je Christian Grailach, uglazbio je  Drenovčan po majci, glazbenik Spartaco Črnjarić, a za zbor aranžirao pok. Ivica Frleta. Pjesmu je zbor 2008. godine snimio na CD i snimku se može čuti i vidjeti na Youtubeu:

DRENOVA

Nonić i nona tu su se rodili

i si moji stari od vavek su tu.

Drenovo moja va srcu te nosin,

Drenovo draga pol ure nad Rekun.

S mora, planina, iz gradova, sela

mi došli smo k tebi, tu stvorili dom.

Drenovo moja, zavičaju novi,

Drenovo draga u srcu ti si mom.

Kako su lepa drenovska jutra

umejki rodni kada zbudi dan,

z Velega vrha kad zdolun pogledaš

i Kvarner celi ti stane na dlan.

A kada sunce zad Učku zajde

rosso di sera, reć bi da je raj,

z Drenovskeh crekav zvon se začuje,

Zdravo Marijo obajde vas kraj.

Notni zapis drenovske himne

Odgovori