Lude šezdesete

Drenovski glazbenici su u punom pogonu

Miljenko Štefan, Drenovčan koji se cijeli život bavio glazbom i svirao u mnogim orkestrima (uz ostalo i u velikom plesnom orkestru Zvuk s Kvarneratada najvećem u Rijeci takve vrste), pričao mi je kako su Drenovčani u drugoj polovici 50-ih osnovali muzički sastav Odion jazzu kojem su svirali: Miljenko Štefan, Milutin Frlan,Makso Tomašić, Benčo Grohovac, Vitomir Štefan, Božo Babić i Makso Pilepić. Vodio ih je i pisao aranžmane najprije Otelo Zrelc, sin poznatog kompozitora Celestea Zrelca, a potom i Marino Šestan, violinist iz Zameta, koji im je, kako priča Miljenko, iz Italije nabavljao note najnovijih skladbi.

U gore spomenutom orkestru Zvuk s Kvarnera svirali su i Drenovčani Robert Štefan,Sanjin Božić, Đani Lenac, Igor Grbac i Darko Črnjar.

Nastup na Drenovi (društveni dom na Lokvi) 1985. godine. Miljenko Štefan je drugi zdesna.

Sasvim slučajno doznao sam da se jedan poznati Drenovčan, naš nekadašnji župan Milivoj Brozina, u mladosti aktivno bavio glazbom.

Kako, naravno, Google sve zna, „proguglao“ sam i našao članak riječkog autora Velida Đekića u „Sušačkoj reviji“ br. 72 o riječkoj grupi „Henric III“  koja je djelovala u drugoj polovini 60ih. U članku se spominje i Milivoj Brozina kao solo gitarist, i zanimljivo, i Zoran Kompanjet kao bas gitara. Nazvao sam gospodina Đekića i uputio me na njegovu knjigu „Red River rock“ (KUD Baklje Rijeka, 2013.) u kojoj sam našao podatke da je Milivoj tih 60ih svirao u grupama „Plave zvijezde“, „Sonori“  i „Sinovi mora“, a naknadno sam doznao da je svirao i u, tada poznatim riječkim sastavima „Nota brevis“ i „Rondo“.

VIS „Sonori“ 1965. g. Milivoj Brozina drugi slijeva

Zgodnu anegdotu o Milivoju, dok je 1965. svirao u „Sonorima“napiso je Đekić u spomenutoj knjizi:

Nastojeći vizualno ostaviti dojam benda u dosluhu s vlastitim vremenom izlazili su na pozornicu u tada modernim, vrlo uskim hlačama.

Gotovo svi? Da, jer se u traperice nikako nije moglo utjerati Brozinu. Standardno sklon, recimo to, klasičnom looku, tužio se da mu više odgovaraju „široke hlače kastafske“ od modernih hlača „koje stišću“.

Odgovori