Glazbene pedagoginje

Uz vrsne glazbenike Drenova se može ponositi našim sugrađankama, uspješnim i cijenjenim glazbenim pedagoginjama.

Helga Dukarić Dangubić

Helga Dukarić Dangubić, profesor savjetnik i zborovođa. Diplomirala glazbenu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Puli. Umjetnička je voditeljica i dirigentica mješovitom pjevačkom zboru  „Rijeka – Sempre Allegro“ i dječjem zboru “Kantridska jedra“.

Hrvatska udruga zborovođa joj je 1. travnja 2016. dodjelila priznanje za postignute trajne rezultate visoke umjetničke razine u obliku strukovnog naziva Maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa  .

Iza sebe ima impresivan uspjeh te je sudjelovala na brojnim državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima na kojima osvaja srebrne i zlatne plakete.

Helga Dukarić Dangubić

Među nagradama se ističu dvije srebrne i zlatna plaketa s državnog natjecanja Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu  s dječjim zborom „Hreljinski svićurići“ 2008.,2009., i 2010. godine.

S dječjom klapom „Krijesnice“ na državnom natjecanju u Zadru osvaja dva zlata i broncu 2009., 2010., i 2011. Na državnom natjecanju „Europa u školi“ osvaja tri nagrade – dvije zlatne te jednu brončanu (2007., 2008., 2009.).

Umjetnički je voditelj i dirigent zbora „Vokalni studio Rijeka“ od 2010. do 2014. godine.

Nagrade i priznanja:

 • Međunarodno natjecanje zborova “22. Concorso Internazionale Di Canto Corale” – SREBRO (Verona, 2011.) 
 • Međunarodno natjecanje zborova u folklornom pjevanju “Adria Cantat” – SREBRO (Šibenik, 2014.) 
 • “XII. International Competition Chorus Inside Croatia” – ZLATO (Rovinj, 2014.) 
 • Svjetsko natjecanje zborova “Canta al Mar” – ZLATO (Callela, Španjolska, 2014.) 

U periodu od 2012. do 2018. također vodi i HGD „Zvijezda Danica“. Osim brojnih nastupa i gostovanja u zemlji i inozemstvu, ističu se sljedeće nagrade:

 • Svjetsko natjecanje zborova “Canta al Mar” – SREBRO (Callela, Španjolska, 2014.)                                  
 • Međunarodno natjecanje zborova „Adria Cantat“ – SREBRO (Šibenik, 2016.)
 • „XXIII. International Competition Chorus Inside Croatia“ – SREBRO (Rovinj, 2016.)
 • International Choral Competition „Aurora Cantat“ – SREBRO (Karlovac, 2017.)

22. studenog 2014. godine osniva zbor MPZ „Rijeka – Sempre Allegro“ koji u kratkom vremenu ostvaruje zapažene rezultate. U četiri godine postojanja, osvaja četiri srebrne i pet zlatnih nagrada:

 • XXII. Internetional Competition Chorus Inside Croatia  (Rovinj, 27.08.2015.) – SREBRO
 • International Choral Competition of Folkloristic Music “Adria Cantat”  (Šibenik, 28.05.2016.) – SREBRO
 • XXIII. International Competition Chorus Inside Croatia (Rovinj, 28.08.2016.) – ZLATO
 • International Choral Competition „Aurora Cantat“ (Karlovac, 20.05.2017.) – ZLATO
 • XXIV. International Competition Chorus Inside Croatia (Rovinj, 2.09.2017.) – ZLATO
 • Međunarodno natjecanje zborova „Istria cantat“ (Pula, 20.01.2018.) – SREBRO
 • 2nd International Choir Competition „Istramusica“ (Poreč, 23.09.2018.) – SREBRO
 • 2nd International Choral Comptetition „Croatia cantat“ (Rijeka, 24.11.2018.) – ZLATO (kategorija C)
 • 2nd International Choral Comptetition „Croatia cantat“ (Rijeka, 24.11.2018.) – ZLATO (kategorija D)
 • Šibenik, 27.09.2019. u suradnji s ŠPD “Kolo“ i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske izvedba Carmine Burane Carla Orffa i Uvertire 1812 Petra Iljiča Čajkovskog.

Na natjecanju „Croatia cantat“ održanom u studenom 2018. osvaja i posebnu nagradu za dirigenta. Izdala je dva nosača zvuka te je članica žirija i prosudbenih komisija na  natjecanjima zborova i klapa.

Mirna Marić

Muzikologinja, glazbena pedagoginja. Srednju muzičku školu završila je u Sarajevu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (1985) i stekla zvanje diplomirane muzikologinje i profesorice povijesti glazbe. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu  završila je (2000.) poslijediplomski studij muzikologije/etnomuzikologije s temom Melodika urbane pučke popijevke hrvatskog Jadrana pod mentorstvom akademika Jerka Bezića. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu obranila je (2008.) doktorsku disertaciju pod naslovom Bosanskohercegovačka franjevačka glazba i glazbenici od 17. do sredine 19. stoljeća pod mentorstvom prof. dr. Ivana Čavlovića i komentorstvom dr. Gorane Doliner, te je stekla znanstveni stupanj doktora muzikoloških znanosti.

Mirna Marić

Djelovala je kao nastavnica  u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici (od 1978.)za predmete Povijest glazbe, Glazbeni oblici, Klavir-obligatni, Poznavanje instrumenata i Vokalna tehnika, bila zamjenica ravnatelja Muzičkog školskog centra (1985–1988) i koncertna pjevačica.

U Rijeci djeluje kao zborska pjevačica u Operi Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan pl. Zajc“ (od 1992.). Predaje sviranje kao stručni kolegij studija Razredne nastave i Predškolskog odgoja na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (od 1993.) i Glazbenu kulturu (1996.). Radi na Filozofskom fakultetu, danas Sveučilište Jurja Dobrile, Muzička akademija, u Puli, u zvanju asistenta (od 2001.), a zatim i zvanju višeg predavača, potom docenta za predmet Povijest glazbe  i Etnomuzikologija (2002.).

Na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u zvanju izvanredne profesorice predaje Glazbenu kulturu i Folklornu glazbu, te Metodiku glazbene kulture (od 2009.). Kao vanjska suradnica predaje na Sveučilištu u Puli (od 2009.), na Sveučilišnom studiju Gluma i medij u Rijeci (od 2013. do 2015.) i na Područnom odjeljenju Rijeka Muzičke akademije Zagreb (od 2014.). Kao gostujuća profesorica predaje na Sveučilištu u Mostaru (2009.–2011.) i na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu (2011.).

Istraživačku djelatnost Mirna Marić započela je 1988. u području bosankohercegovačke Franjevačke glazbe i glazbenika i istarsko-primorskih tema. Voditeljica je Katedre za glazbu na projektu: Istraživanje glazbene baštine Rijeke i okolice, pri Ustanovi „Ivan MatetićRonjgov“ Ronjgi. Osnovala je vokalnu skupinu Lira s kojom je pod ravnanjem mo. Krunoslava Kajdija nastupala kao solistica u zemlji i inozemstvu. Urednica je nekoliko znanstvenih kniga i zbornika, te recenzentica  brojnih znanstvenih i stručnih knjiga, časopisa i pojedinačnih piloga. U Rijeci je razvila bogatu muzikološku djelatnosts aktivnim sudjelovanjem na simpozijima, istraživačkim projektima i objavljivanjima svojih radova u znanstvenim i stručnim časopisima.

Gornji tekst poslala mi je gospođa Marić. Moram reći da je u nastavku poslala i popis objavljenih knjiga, znanstveno-istraživačkih radova, recenzija i istraživačkih radova koji je toliko opsežan da nam format ove knjige jednostavno ne omogućuje da ga objavimo.

Daniela Marinović

Rođena 1973. u Rijeci. Nakon završene srednje glazbene škole „Ivana Matetića Ronjgova“ u Rijeci: smjerovi: klavir, teorija i udaraljke, upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, područni odjel Rijeka gdje je diplomirala klavir.

Kroz ovih 20tak godina, predavala klavir i udaraljke na raznim tečajevima (Omišalj, Bakar, Kranj, Glazbena škola A. Jug Matić, Narodno sveučilište).

Kao korepetitor  surađivala s različitim glazbenicima, solo pjevačima, zborovima…

Daniela Marinović

Od 2003. godine redovito svira orgulje. Tako je bila voditeljica zbora i orguljašica u crkvi BDM Uznesenja (Assunta) u Rijeci. Trenutno je orguljašica u Katedrali Sv. Vida, a u župnoj crkvi BDM Karmelske na Donjoj Drenovi vodi crkveni zbor Lahor.

2008. godine osnovana je Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu (NŠCG) gdje od samog početka podučava klavir i teoriju.

Anita Rončević

Rođena je u Rijeci 1968. godine, gdje i danas živi. Završila je Srednju glazbenu školu I. M. Ronjgov u Rijeci: suradnik u nastavi glazbe (teorijski), instrumentalist (glasovirist) i pjevački (solo-pjevanje). Diplomirala je studije: razrednu nastavu (1988.), likovnu kulturu (1992.) i organizaciju kulturnih djelatnosti (1994.) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te glazbenu kulturu (1995.) na Pedagoškom fakultetu u Puli. Magistrirala je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (1996.) u znanstvenom području društvenih znanosti na temi Likovna kreativnost u osnovnoj školi.

Doktorske teze su čekale vrijednosnu prepoznatljivost i određeno vrijeme, s određenim znanstvenicima, na određenom mjestu pa im je bilo suđeno da budu prihvaćene i obranjene u inozemstvu na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani (2009.), čime je stekla naziv doktora razredne nastave. Naslov doktorskog rada je Multimedia in primary school. Osim formalnog, stjecala je diplome i certifikate u području neformalnog i informalnog obrazovanja u raznim područjima ljudskih djelatnosti.

Anita Rončević

 Dobitnica je nekoliko državnih nagrada i priznanja, ali jedno od najdražih joj je za istraživanje kreativnosti i darovitosti brijunske škole Male akademije nadarenih Leonardo kada joj je dodijeljena Povelja Leonardo i naziv Majstora 1. stupnja za poticanje kreativnosti.

Predavala nastavu glasovira kao vanjski suradnik na Pedagoškom/Filozofskom fakultetu 2 godine, kao stalni zaposlenik na Visokoj učiteljskoj školi 7 godina te na Učiteljskom fakultetu 5 godina što traje i sada.

Nastupala je, kao solistica, u zboru Jeka Primorja,limenim glazbama Spinčići, Trsat, Marinići, mandolinistici Fratellanza, tamburaškom orkestru Grižane te svirala u big bandu glazbene škole I.M.Ronjgov u Rijeci. Koncerte su izvodili u našoj domovini i inozemstvu (Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Poljska i Mađarska, Japan, SAD). Povremeno koncertira po Hrvatskoj. Svira nekoliko glazbala. Autorica je oko 30 stručnih i znanstvenih radova, mentorica 111 diplomanata, osmislila nekoliko nastavnih programa za studij predškolskog odgoja i razredne nastave u području likovne kulture i metodike likovne kulture, gostujući predavač u RH i inozemstvu.

Odgovori