Drenovski klasici

Jake snage drenovske klasične glazbe

Ima Drenova i mlade glazbenike klasične glazbe koji su se vinuli u europske pa i svjetske visine. Podatke o njima uglavnom sam našao na internetskim stranicama, a poredat ću ih abecednim redom.

Stipe Bilić, klavirist

Rođen u Rijeci 1992. godine. Glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, upisavši glasovir u razredu prof. Jadranke Jurić. Srednju glazbenu školu završava u istoj ustanovi u razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Diplomirani je klavirist sa zvanjem magistra musicae koje je stekao završivši studij u razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Svoj studij nastavlja na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu prof. Milane Chernyavske u čijoj je klasi završio postdiplomski studij klavira. Na istoj instituciji nastavlja specijalistički studij vokalne pratnje također u obliku postdiplomskog studija. Paralelno, treću godinu zaredom, polaznik je majstorskih radionica kod prof. Elisso Virsaladze na Scouli di Musica di Fiesole (Fiesole, Italija).

Stipe Bilić

Sudjeluje na mnogim glasovirskim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima postiže zapažene rezultate. Na državnim natjecanjima pet puta osvaja prvu nagradu: 2007., 2009. i 2013 g. kao solist, 2008.g. s glasovirskim triom i 2012.g. s glasovirskim duom. Prve nagrade i niz posebnih nagrada osvaja na pijanističkim natjecanjima: Daleki akordi, 2004.g.,u Splitu,Zlatko Grgošević, 2008.g. u Zagrebu, Mladi virtuozi – etide i skale Zagreb, 2012.g.

Kao najmlađi natjecatelj, sudjeluje na 4. Međunarodnom pijanističkom natjecanju „Svetislav Stančić“, 2011.g u Zagrebu na kojem ulazi među 12 polufinalista, a prema odluci ocjenjivačkog suda kao najbolje plasirani hrvatski natjecatelj osvaja nagradu Yamaha Music Fundation Europe. Na istom natjecanju 2014. ulazi u finale. Stipe sudjeluje na nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja u kategoriji do 35 godina gdje ostvaruje zapažene rezultate. U Cagliariu (2011.g.) Ennio Porrino ulazi među pet polufinalista, u Goriziji (2011.g.) Giulliano Peccar biva jedan od šestorice finalista, u Trstu (2011.g.) Stefano Marizza osvaja 2. nagradu, u Udinama (2013.g.) na 9. Međunarodnom glazbenom natjecanju Euroregione osvaja prvu nagradu. Na natjecanju u Grazu (2013.g.) osvaja treću nagradu i stipendiju Marta Debelli, na istom natjecanju 2014.g.  osvaja stipendiju i drugu nagradu. Prvu nagradu i stipendiju Dino Škrapić osvaja na natjecanju u Rovinju 2014.g.

Stipe je polazio majstorske tečajeve kod poznatih glasovirskih pedagoga: Olge Cinkoburove, Arba Valdme, Noela Floresa, Julie Gubajdulline, Grigoryja Gruzmana, Milane Chernyavske, Katharine Brand, Pavela Gililova i dr.

Sudjelovao je u nizu javnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Među značajnije nastupe spadaju: u Varaždinu, 2006.g. sa Zagrebačkim solistima izvodeći III. stavak Koncerta za glasovir i orkestar op 414 u A-duru W.A.Mozarta. U travnju 2008.g održava dva koncerta uz Orkestar opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, kao solist u izvedbi Koncerta za glasovir i orkestar u D-duru, J. Haydna. Kao nagrađeni polaznik majstorskog tečaja Wiener Musikseminar, 2008.g. nastupa u dvorani tvornice Boesendorf u Beču. Godine 2010. ponovno nastupa uz Orkestar opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka kao solist u izvedbi 2. Koncerta za glasovir i orkestar u A-duru, F. Liszta.

S gudačkim orkestrom zagrebačke Muzičke akademije 2012.g. sudjeluje na otvaranju Festivala hrvatske glazbe u Beču sa skladbom Dernek I. Josipovića skladanom za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke, kao jedan od solista na glasoviru. U siječnju 2013.g. uz Zagrebački orkestar mladih pod ravnanjem Vetona Marevcija izvodi četvrti glasovirski koncert, op. 58 L. van Beethovena. U veljači 2014.g., kao finalist natjecanja Svetislav Stančić uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica, sudjeluje kao solist u izvedbi 1. koncerta za glasovir i orkestar u b-molu op. 23, P.I. Čajkovskog. U lipnju 2015. kvalificira se na prestižno natjecanje Telekom Beethoven u Bonnu.

Stipe Bilić

Stipe je tijekom dosadašnjeg školovanja održao niz samostalnih glasovirskih recitala, a s kolegama sudjelovao na mnogim skupnim koncertima od kojih su većinu činili koncerti humanitarnog karaktera. Pored niza nastupa u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Linchtensteinu, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini.

Ondina Delmestre, pjevačica

Nakon 16 godina pjevanja u HNK Ivan pl. Zajc, odlazi u Miami gdje koncertira baroknu glazbu u Epiphany Church, pjeva u Miami Operi i nastavlja usavršavanje kod Georgi Dancheva. Nakon povratka iz Amerike, počinje stvarati glazbeni izričaj ovoga kraja koji naglašava s raznolikošću izvedbe. Kroz sjetnu i sofisticiranu izvedbu, uz neobičnu pratnju harfe, harmonike, bubnjeva i kontrabasa izvodi repertoar koji sjedinjuje na poseban način mjuzikle, šansone, operete i etno jazz. Promiče identitet primorskoga kraja kroz glazbu koja je vezana za naše priobalje i povezuje se kroz glazbu s Europom. Grupu Ondina i Vali uz Ondinu čine Diana Grubišić-Ćiković-harfa, Aleksandar Valenčić-harmonika, Tonči Grabušić-bubnjevi i Damjan Grbac-kontrabas.

Ondina Delmestre

Umjetnica koja sa svojim glasom i njegovom raznolikošću i interpretacijom uvodi u svijet mjuzikla, šansone i jazza. Uz poseban spoj instrumenata (harfe, harmonike, kontrabasa i bubnjeva) iskazuje posebnost muziciranja na glazbenoj sceni Hrvatske. Repertoar je prilagođen domaćim i stranim gostima koji produbljuje nivo ponude na tržištu. Kao poseban doživljaj izdvajamo i nastup argentinskog tanga koji kod publike izaziva oduševljenje.

Jurica Goja, flautist

Rođen u Rijeci 1986. godine, započinje svoje glazbeno obrazovanje na otoku Krku, a potom nastavlja u Rijeci, gdje upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, smjer flauta. Maturirao je 2005. s odličnim uspjehom. Akademsku godinu 2009./2010. proveo je kao student na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u sklopu ERASMUS programa studentske razmjene, smjer flauta. Istovremeno završivši preddiplomski stručni studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi izv. prof. Vesne Košir smjer flauta, stječe naziv sveučilišni prvostupnik muzike. Po završetku preddiplomskog studija, odlazi na jednogodišnje umjetničko usavršavanje na Hochschule für Musik „Franz Liszt“.

Jurica Goja

Po povratku u Hrvatsku upisuje diplomski stručni studij izvođačko-pedagoškog smjera. Obranivši diplomsku radnju s temom Tradicionalni aerofoni instrumenti Istre i Kvarnera, u srpnju 2012. diplomira s visokom ocjenom te stječe naziv magistar muzike, odnosno  akademski glazbenik flautist. Poslije svega jedne godine priprema za prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu PO Rijeka, upisuje studij solo pjevanja kod prof. Olge Šober. Trenutno je student četvrte godine studija solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Lidije Horvat Dunjko.

Kao flautist karijeru započeo je 2005. godine u Guvernerovoj palači u Rijeci, izvevši kao dio završnog maturalnog koncerta, Koncert za flautu i orkestar u G-duru J. Stamitza. Slijede mnogi nastupi u domovini i inozemstvu. Nastupio je tako u svibnju 2007. u Muzeju Mimara u Zagrebu u ciklusu oratorijske glazbe. Iste, 2007. godine, kao i kasnije u 2013.u srpnju, u sklopu komornog sastava Trio Fiume, nastupa u Italiji u gradovima Taggia i Dolceaqua. Slijede tri nastupa u Njemačkoj 2010. godine; najprije u lipnju u Weimaru u ciklusu Neue Musik izvedbom skladbe E. Varesea Density 21.5 za solo flautu, apotom u srpnju u Muelhausenu i Altengeseesu izvedbom Metodische sonate u h-molu za flautu i čembalo G. P. Telelemanna.

U svojoj rodnoj Rijeci održao je 2013. godine cjelovečernji koncert u sklopu manifestacije Ljeto na Gradini izvevši djela A. Piazzolle, M. Ravela, F. Bornea, P. O. Ferrouda, B. Bartoka. Zadnjih godina češće nastupa kao solo pjevač ili kao član zbora pa je tako 2014, kao student solo pjevanja nastupio na manifestaciji Advent u Rijeci, godinu kasnije solistički pjevački nastup uz pratnju limene glazbe Vrbovsko prigodom tradicionalnog Božićnog koncerta, 2016. god. pjevački nastup u katedrali sv. Vida na koncertu posvećenom Ljubomiru Kuntariću.

Kao član međunarodnog pjevačkog zbora i orkestra na MLADIFEST-u u Međugorju nastupio je 2014. i 2015. godine, a godinu kasnije i s pjevačkim zborom HNK pl. Ivana Zajca pri izvođenju Muke po Ivanu J. S. Bacha.

Ivan Graziani, violinist

Rođen je 1997. u Rijeci. Od svoje šeste godine svira violinu i pohađa Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova, isprva u klasi prof. Vilka Jutta, a od 2008. u klasi prof. Maje Veljak. Istovremeno radi pod mentorstvom prof. Leonida Sorokowa, koji je prepoznao njegov glazbeni talent te od 2010. pohađa i klasu iznimno nadarene djece pri Sveučilištu za glazbu u Beču. Godine 2015. upisao je studij Violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa, kao  posebno nadareni student, budući da istovremeno pohađa i četvrti razred Glazbene škole u Rijeci.

Godine 2008. osvojio je prvu nagradu na regionalnom i drugu na državnom Natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, a 2010, 2012. i 2014. godine obje prve nagrade. Godine 2014. osvojio je i prvu nagradu na državnom Natjecanju komornih sastava, u kategoriji Glasovirski trio, pod vodstvom prof. Maura Šestana. Godine 2015. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Istria Nobilissima u Rijeci. Svoj prvi samostalni recital održao je 2012. godine u Šibeniku u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri, a nastupao je i u Atriju Kneževa dvora u Dubrovniku, na biennalu Franjo Krežma u Osijeku, kao i u Zajednici Talijana u Rijeci, gdje redovito nastupa na recitalima i koncertima, između ostaloga i s Riječkim komornim orkestrom.

Ivan Graziani

Redovito pohađa zimske i ljetne seminare kod prof. Marine i Leonida Sorokowa u Opatiji, Dubrovniku i u Austriji, kao i kod prof. Evgenije Ephstein u Splitu i Vinkovcima, gdje s uspjehom nastupa i na koncertima.

Osim sviranja violine, zainteresirao se i za gradnju instrumenta, te je s Marinkom Baljkom, poznatim opatijskim graditeljem instrumenata, započeo izrađivati svoju prvu violinu.

U sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, u petak, 24. siječnja održan je koncert na violinama koje je izgradio dr. Franjo Kresnik, zaljubljenik u violine kojem je i posvećena ova izložba.

Koncert na dvjema Kresnikovima violinama koje datiraju iz 1910. i 1912. godine i koje su dio fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja izveli su mladi riječki violinisti, studenti Zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić-Mijalić.

Student je 4. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Marco Graziani, violinist

Marco jerođen u Rijeci 1988. godine. Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, a od 2000. godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je 15. lipnja 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, stekavši zvanje magistra muzike. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 2011. postaje koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra, a od 2012. do 2016. djeluje kao koncert-majstor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Godine 2016. postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1999. redovito pohađa mnoge ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vodstvom profesora Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkoga, Pavela Vernikova, Pinchasa Zukermana, Viktora Tretyakova, Gerharda Schulza i Zakhara Brona. Polazi ljetne seminare u Sieni, pri sveučilištu Accademia Chigiana, te, zahvaljujući fondaciji Stauffer, mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni.

Marco Graziani

Kao solist i kao član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, postižući zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani,Etide i skale, europskom natjecanju Alfredo i Wanda Marcosig u Goriziji, natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka i na natjecanju Istria Nobilissima, pri kojem je, osim prve nagrade, osvojio i posebnu nagradu u obliku snimanja nosača zvuka u Trstu. Nosač zvuka je snimio uz pratnju slavnog armenskog pijanista, prof. Rubena Dalibaltayana.

Bio je laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda.

Nagrade

Dobitnik je i državne nagrade Stjepan Šulek za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini i to za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva. Godine 2007. dobitnik je godišnje nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Godine 2004. je imao posebnu čast svirati u Zagrebu u KD Vatroslav Lisinski u sklopu ciklusa Audijencija – Priča o Kingu na skupocjenoj Guarnerijevoj violini King iz 1735.

Godine 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka zajedno s violončelistom Stjepanom Hauserom, na kojemu su djela Bacha, Kodalya, Sollime i Handela-Halvorsena.

Godine 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet zajedno s violinisticom Alinom Gubajdullinom, violistom Aleksandrom Jakopancem i violončelistom Smiljanom Mrčelom.

Godine 2012. nagrađen je prvom nagradom na prvom izdanju Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.

Godine 2014. godine nagrađen je nagradom „Judita” za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu violinskog koncerta Petra Iljiča Čajkovskog.

Dobitnik je nagrade Ivo Vuljević, za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini.

Kao solist i kao član raznih komornih sastava uspješno je nastupao na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrom u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji.

Do sada je nastupao s orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke i orkestrom Opere HNK iz Splita, kao i s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom, Slovenskom i Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, te festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu.

Docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Anthony Havelka, violončelist

Rođen je 14.09.1991. u Rijeci. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Ivan Matetić-Ronjgov Rijeka, gdje je i maturirao 2010. godine sa odličnim uspjehom, kao violončelist u klasi prof. Maura Šestana te kao teoretičar. Iste godine upisuje violončelo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Mihovila Karuze, gdje je i diplomirao 2015. godine s odličnim uspjehom. Pohađao je brojne seminare i majstorske tečajeve kod raznih pedagoga (Maja Virant, Illia Laporev, Mihovil Karuza, Yevgeny Xaviereff, Manhattan String Quartet,

Antony Havelka

Dobitnik je nagrada na regionalnim i međunarodnim violončelističkim natjecanjima i natjecanjima komorne glazbe: 2008.godine 3. nagrada na 46. Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe. disciplina violončelo, 2010. godine 2. nagrada na 48. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe, 1. nagrada kao člana klavirskog kvinteta na međunarodnom natjecanju „Vladimir Jenko“ u Beogradu, godine 2014. sudjelovao na natjecanju Papandopulo u Zagrebu, prolazi u polufinale

2012. godine nastupa, kao solist uz Riječki komorni orkestar.

Od 2015. godine radi kao učitelj violončela u Umjetničkoj školi u Poreču.

Povodom Svjetskog dana glazbe, 21. lipnja 2019., u sklopu koncertnog ciklusa naziva „Classic in Pazin“, nastupio je glazbeni trio kojeg su činili izvanredni mladi glazbenici: Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, orgulje. Trio je u zanimljivoj kombinaciji oboe, violončela i orgulja izvodio djela baroknih majstora J.S. Bacha, C.Ph.Bacha, Vivaldia, F. Couperina te J. B. de Boismortiera.

Odgovori