… do sintisajzera.

Jazz na Drenovi

Iako ne živi na Drenovi, treba ovdje svakako spomenuti Spartaca Črnjarića, Drenovčana po majci Agricoli rođ. Francetić, vrsnoga gitaristu, nama naročito zanimljivog kao kompozitora, već spomenute, drenovske himne. O njemu portal www.jazz.hr kaže:

Gitarist i skladatelj Spartaco Črnjarić svoj je profesionalni glazbeni angažman započeo po terasama Liburnijske rivijere. Bio je član kultne grupe Bonaca, koja je počela sa ČA-valom ranih 1970-tih godina, a 2008. je dobila godišnju nagradu za kulturu Grada Opatije.

Već petnaestak godina surađuje s kvarnerskim jazz glazbenicima u raznim postavama. Svirao je sa sastavima Black River Quartet, Liburnia Jazz Union, Denis Razz Quartet, Passion Play Group i TT Swingers. Redovito nastupa na Liburnia Jazz Festivalu od osnutka.

Dobitnik je nagrade Fender za 2009. godinu u kategoriji jazz-rock gitara.Vodi vlastiti sastav Spart Jazz u kojem je surađivao sa jazz pjevačicama Lelom Kaplowitz i Astrid Kuljanić, a zadnjih godina i s Majdom Marenčić

Nastupa u formi jazz dua, a ovisno o prigodi, pridružuju mu se i drugi renomirani jazz glazbenici kvarnerskoga kraja, između njih i sin Franjo Črnjarić koji svira saksofone, tako da projekt Spart Jazz objedinjuje nastupe i koncerte u formama od dua do kvinteta.

Spartaco Črnjarić i Spart Jazz quintet

Prva snimka na vinilu objavljena je 1974.godine s grupom Grejs.

Osim više albuma pop-rock i jazz glazbe, gdje je bio u ulozi gitariste i aranžera raznih grupa, 2014.g. je izašao njegov autorski CD po nazivom „Nekoliko riječi“.

Drenovčani će se sjetiti osebujnog koncerta održanog davne 2003. godine kad je Spartaco sa svojim triom u kojem je svirao i njegov sin Franjo, u drenovskoj crkvi BDM Karmelske izvodio klasike poput Bacha – u jazz aranžmanu.

4. ožujka 2003. jazz u drenovskoj crkvi

Odgovori